Denumirea drumurilor
Toate drumurile din hărțile noastre de bază au denumirile definite în setul de date al CNAIR.
Cu toate acestea, s-ar putea să observați câteva probleme legate de numele originale ale drumurilor: Unele nume nu sunt numele "obișnuite" (de obicei, Waze va afișa "numele" autostrăzii, în timp ce majoritatea oamenilor cunosc această autostradă prin numărul său).
Unele drumuri au de fapt două nume "comune" (de exemplu, DN2 este de asemenea E85 și ambele sunt nume relevante), dar în prezent, putem afișa doar un nume pe drum.
Pentru toate drumurile din România vom folosi denumirea lor oficială, cea dată de instituțiile care le administrează iar la denumirile alternative ale acestora putem trece și alte denumiri recunoscute pe plan local sau național pentru drumul respectiv.
Nume concurente
Drumuri suprapuse - Atunci când două sau mai multe drumuri se suprapun pe o anumită porțiune (o porțiune de drum are mai multe numere de drum), segmentul trebuie numit după numele principalului traseu, care de obicei are unul sau mai multe dintre următoarele atribute:
- Traseul ale cărui indicatoare de kilometri sunt utilizate pentru segmentele concurente
- Traseul ale cărui numere de ieșire sunt utilizate pentru segmentele concurente
- Când concurenta se încheie, ruta a cărei cale nu este semnată ca o ieșire numerotată.
Celelalte numere de rute pot fi introduse ca nume alternative. Dacă se introduc nume alternative, asigurați-vă că nu introduceți întreruperi de nume alternative care pot declanșa mecanismul de prevenire a ocolirilor mari.
Drumuri prin orașe / localități mici - În situațiile în care un drum trece printr-un oraș, drumul din acele zone este de obicei denumit altfel decât ruta numerotată. În aceste situații, drumul trebuie numit pe baza următoarelor condiții:
- Dacă indicatoarele stradale locale oferă îndrumări cu numele local, acesta ar trebui utilizat ca nume principal în harta Waze. Ruta numerotată trebuie adăugată ca un nume alternativ.
- Dacă indicatoarele locale indică doar numărul traseului, atunci acesta ar trebui să fie numele principal și numele drumului local ar trebui să fie adăugate ca nume alternativ.
Anumite linii directoare de formatare trebuie respectate pentru a vă asigura că insignele de denumire a drumurilor sunt afișate în harta live și în client. Rețineți că generarea de insigne de hartă nu este implementată pentru toate situațiile, deci unele drumuri nu vor afișa o insignă.
Tipurile de drum pe care se afișează insignele de drum sunt:
- autostrăzi
- drumuri naționale
- drumuri județene
Drumuri principale
Autostrăzi (A)
Autostrăzile sunt drumuri publice de interes naţional, rezervate exclusiv circulaţiei autovehiculelor, care nu deservesc proprietăţile riverane, prevăzute cu două căi unidirecţionale (separate printr-o zonă mediană), având cel puţin două benzi de circulaţie pe sens şi o bandă de staţionare de urgenţă, cu intersecţii denivelate şi accese limitate, intrarea şi ieşirea autovehiculelor fiind permise numai în locuri special amenajate.
Pe harta Waze autostrăzile for fi trecute drumuri de tip ”Autostradă”
Denumirea autostrăzilor se face astfel:
- A1
- A3
- A4
- ...
Drumuri naționale (DN)
Drumurile naționale sunt principalele rute de călătorie în întreaga țară, de la un oraș la altul, pe distanțe lungi.
În România există două tipuri de Drumuri naționale:
- drumuri naţionale principale: drumuri publice de interes naţional care asigură legătura capitalei ţării cu oraşele reşedinţă de judeţ, legăturile dintre acestea, precum şi cu punctele de control pentru trecerea frontierei de stat a României (ex. DN!, DN2, DN3, etc);
- drumuri naţionale secundare: restul drumurilor naţionale, care fac legătura între drumurile naționale principale și alte orașe și puncte de interes din țară (ex: DN24; DN15, etc).
Pe harta Waze drumurile naționale for fi trecute drumuri de tip ”Magistrală majoră”
Există și alte tipuri de denumiri folosite de obicei la variantele ocolitoare ale localităților cum ar fi:
- DNVO28 - Centura Iași
- DNVO1K - Centura Brașov
Drum județean (DJ)
Drumurile de interes județean fac parte din proprietatea publică a județului și cuprind drumurile județene, care asigură legătura între:
- reședințele de județ cu municipiile, cu orașele, cu reședințele de comună, cu stațiunile balneoclimaterice și turistice, cu porturile și aeroporturile, cu obiectivele importante, legate de apărarea țării, și cu obiectivele istorice importante;
- orașe și municipii;
- reședințe de comună.
Exemple de denumire a Drumurilor Județene (DJ): DJ100; DJ501; DJ304
Pe harta Waze drumurile județene for fi trecute drumuri de tip ”Magistrală minoră”
Drum comunal (de interes local)
Drumurile de interes local aparțin proprietății publice a unității administrative pe teritoriul căreia se află și cuprind:
- - între reședința de comună cu satele componente sau cu alte sate;
- - între orașul cu satele care îi aparțin, precum și cu alte sate;
- - între sate;
Pe harta Waze drumurile comunale for fi trecute drumuri de tip ”Stradă Principală” cu condiția ca acestea să fie asfaltate!