Pagina principala: Diferență între versiuni Istoric

(Adăugat Mini Ghid Editare hărți)
Linia 19: Linia 19:


Te invităm să participi pe forumul dedicat [http://world.waze.com/forum/viewforum.php?f=120 Waze România] unde vei putea afla mult mai multe și vei afla în primul rând cum să contribui la Waze.
Te invităm să participi pe forumul dedicat [http://world.waze.com/forum/viewforum.php?f=120 Waze România] unde vei putea afla mult mai multe și vei afla în primul rând cum să contribui la Waze.
== Mini-Ghid pentru editorii de hărți ==
'''Vă rugăm să NU editați hărți dacă nu ați citit cu atenție următoarele pagini:'''
* Categorii de drumuri şi modalităţi de denumire - '''FOARTE IMPORTANT'''
* [http://www.waze.com/wiki/index.php/Map_Editing_%28new_Editor%29 Noul Editor Waze de hărți] - '''FOARTE IMPORTANT'''
* [http://www.waze.com/wiki/index.php/Best_map_editing_practice Cele mai bune practici de editare a hărților] - '''FOARTE IMPORTANT'''
* Situaţia cartografierii drumurilor principale
* [http://world.waze.com/forum/viewtopic.php?f=120&t=1757 Discuţie generală despre editarea hărţilor în România]
* [http://www.youtube.com/watch?v=HVksbb1Z4SQ Ghid video în limba engleză]
'''Vă rugăm, insistent, aplicați următoarele reguli:'''
* '''Folosiți diacriticele''' în denumirile străzile și a localităților!!! Ex: '''București''' și NU Bucuresti. '''Calea Moșilor''' și NU Calea Mosilor. Diacriticele corecte sunt cele cu virgulă, nu cele cu sedilă. Vezi [http://ro.wikipedia.org/wiki/Diacritice Semn diacritic]
* '''Pentru sate/comune și orașe mici, folosi sufix întotdeauna'''. Exemple: "Periș, IF", "Periș, MS", "Lunca, MS", "Lunca, CT". Pentru orașe mari și populare (de obicei municipiile și reședințele de județ), precum Tulcea, nu mai e nevoie de pus TL ca sufix sau Adjud fără VN.
* '''Folosiți prefixele arterelor''', pe cât posibil forma scurtă!!! Ex: '''Str. Obor''' și NU simplu Obor. Pe hartă va apărea doar Obor și nu vei ști dacă e vorba de o arteră sau de o localitate denumită Obor. Plus că în orașele mari există Str. Obor, Bd. Obor, Int. Obor etc.
* '''Întotdeauna asigurați-vă că arterele pe care le editați sunt conectate de celelalte artere, iar permisiunile evidențiate prin săgeți verzi/roșii sunt corespunzătoare.''' Nu e suficient ca o strada să se suprapună cu o alta stradă. Noul editor Waze va încerca, să creeze conexiunea a două artere cand apropii o arteră de cealaltă, ca un magnet. Atunci vor apărea săgețile roșii. Apăsând pe aceste săgeți ele se fac verzi și astfel traficul este permis în direcția indicată.
* '''Cea mai bună practică pentru stabilirea restricțiilor de deplasare în intersecții''' este ca mai întâi selectați intersecția și dați pe ''Allow all connections'' urmând ca ulterior să selectați fiecare arteră împarte și să aplicați restricțiile de deplasare către o altă arteră (exemplu: virajele la stânga de pe marele bulevarde omise de mulți editori!!!)
* '''Uitați-vă ce au început alții deja să facă și continuați ce au făcut ei.''' Ca exemplu, inspirație, poate nu cel mai bun exemplu, aruncați o privire peste orașul București.
* '''Întodeauna folosiți-vă de punctele (rutele) GPS''' prin activarea stratului (layer) GPS Points și ajustați arterele să corespundă acestor puncte GPS.
Vă mulțumim că înțelegeți și respectați aceste indicații și vă invităm alături de noi în comunitatea Waze România.


__INDEX__
__INDEX__
__LEGATURASECTIUNENOUA__
__LEGATURASECTIUNENOUA__

Versiunea de la data 20 iulie 2019 09:51

(Pagină în lucru... )

Despre Waze

Waze este o aplicație de navigație GPS revoluționară ce se adresează utilizatorilor de telefoane mobile inteligente (smartphone) sau tablete. Spre deosebire de alte aplicații de navigație, avantajul aplicației Waze este acela că te va duce la destinație pe calea cea mai rapidă, ținând cont de valorile din trafic în timp real. Waze este, cel puțin în acest moment, alternativa la TMC (Traffic Message Channel), dar cum în România nu există așa ceva, este singura aplicație care îți va furniza date din trafic în timp real, iar rutele tale vor fi optimizate în permanență în funcție de actualizările ce vin în timp real din trafic.

Waze poate rula pe orice telefon smartphone cu sistem de operare Android și IOS. Mai multe aici: Download

Waze necesită o conexiune permanentă la internet pentru a putea rula.

Waze este GRATUIT. Nu există abonament, totul fiind 100% gratuit. Singurele costuri implicate reprezintă traficul de date, iar, într-o lună de zile, Waze consumă câțiva zeci de mega, în funcție de cât de intens este folosit.

Hărțile GPS din Waze sunt create de utilizatori. Și tu poți contribui la realizarea acestor hărți. Află cum poți contribui la editarea hărților intrând pe forumul dedicat  Waze România. Hărțile, de regulă, se actualizează zilnic. Uneori, și ca excepție, poate dura mai multe zile.

Cum funcționează? Aplicația Waze, prin simpla ei folosire în timpul călătoriei - cu sau fără o destinație setată în aplicație, chiar și ”în gol” adică - trimite în mod automat către serverele Waze valorile de trafic (viteza medie pe segmentele de drum pe care se circulă) iar aceste servere analizează și prelucrează datele primite de la toate aplicațiile pornite, apoi în funcție de toate aceste date de trafic calculează rutele optime pentru fiecare aplicație (client app) în parte, și ruta optimă pentru fiecare utilizator este împinsă automat către toți utilizatorii Waze, evidențiindu-se chiar pe hartă zonele cu probleme. Astfel, pentru a evita ambuteiajele, aplicația te poate redirecționa inclusiv în timpul călătoriei, și nu doar o singură dată la început, nu doar la stabilirea destinației. Poți chiar tu, manual, să raportezi ambuteiaje în trafic, precum și alte pericole din trafic (gropi, risc de acvaplanare, semafor defect, obstacole aflate pe carosabil etc etc etc), inclusiv locuri unde se află echipaje ale poliției (radare sau filtre, de exemplu).

Pe lângă toate acestea, Waze se integrează și cu rețeaua de socializare Facebook. Există chiar și o pagină dedicată, pe Facebook, a Comunității Waze din România pe care o poți accesa urmând acest link.

Cu cât mai mulți Wazeri, cu atât mai multe și mai relevante date de trafic. Și tu poți ajuta, pe de-o parte conducând cu aplicația Waze pornită de fiecare dată când te pornești la drum (lung sau scurt, cunoscut sau necunoscut în egală măsură), și dacă vrei și îți place Waze, te rugăm să-ți inviți prietenii să folosească Waze în același mod, folosindu-te de rețelele de socializare. Cu cât mai mulți utilizatori activi, și în orice moment, cu atât mai multe, mai acoperitoare și mai relevante datele de trafic care ajung la servere.

Te invităm să participi pe forumul dedicat Waze România unde vei putea afla mult mai multe și vei afla în primul rând cum să contribui la Waze.

Mini-Ghid pentru editorii de hărți

Vă rugăm să NU editați hărți dacă nu ați citit cu atenție următoarele pagini:

Vă rugăm, insistent, aplicați următoarele reguli:

  • Folosiți diacriticele în denumirile străzile și a localităților!!! Ex: București și NU Bucuresti. Calea Moșilor și NU Calea Mosilor. Diacriticele corecte sunt cele cu virgulă, nu cele cu sedilă. Vezi Semn diacritic
  • Pentru sate/comune și orașe mici, folosi sufix întotdeauna. Exemple: "Periș, IF", "Periș, MS", "Lunca, MS", "Lunca, CT". Pentru orașe mari și populare (de obicei municipiile și reședințele de județ), precum Tulcea, nu mai e nevoie de pus TL ca sufix sau Adjud fără VN.
  • Folosiți prefixele arterelor, pe cât posibil forma scurtă!!! Ex: Str. Obor și NU simplu Obor. Pe hartă va apărea doar Obor și nu vei ști dacă e vorba de o arteră sau de o localitate denumită Obor. Plus că în orașele mari există Str. Obor, Bd. Obor, Int. Obor etc.
  • Întotdeauna asigurați-vă că arterele pe care le editați sunt conectate de celelalte artere, iar permisiunile evidențiate prin săgeți verzi/roșii sunt corespunzătoare. Nu e suficient ca o strada să se suprapună cu o alta stradă. Noul editor Waze va încerca, să creeze conexiunea a două artere cand apropii o arteră de cealaltă, ca un magnet. Atunci vor apărea săgețile roșii. Apăsând pe aceste săgeți ele se fac verzi și astfel traficul este permis în direcția indicată.
  • Cea mai bună practică pentru stabilirea restricțiilor de deplasare în intersecții este ca mai întâi selectați intersecția și dați pe Allow all connections urmând ca ulterior să selectați fiecare arteră împarte și să aplicați restricțiile de deplasare către o altă arteră (exemplu: virajele la stânga de pe marele bulevarde omise de mulți editori!!!)
  • Uitați-vă ce au început alții deja să facă și continuați ce au făcut ei. Ca exemplu, inspirație, poate nu cel mai bun exemplu, aruncați o privire peste orașul București.
  • Întodeauna folosiți-vă de punctele (rutele) GPS prin activarea stratului (layer) GPS Points și ajustați arterele să corespundă acestor puncte GPS.

Vă mulțumim că înțelegeți și respectați aceste indicații și vă invităm alături de noi în comunitatea Waze România.