Tipuri de drumuri în România: Diferență între versiuni Istoric

Linia 120: Linia 120:
Waze distinge trei clase de drumuri principale: '''Autostrada''', '''Magistrala Majoră''' și '''Magistrala Minoră'''.
Waze distinge trei clase de drumuri principale: '''Autostrada''', '''Magistrala Majoră''' și '''Magistrala Minoră'''.


==== Autostrada ====
==== Autostrada [[Fișier:Autostradă.png]] ====
'''Autostrăzile''' sunt drumuri publice de interes naţional, rezervate exclusiv circulaţiei autovehiculelor, care nu deservesc proprietăţile riverane, prevăzute cu două căi unidirecţionale (separate printr-o zonă mediană), având cel puţin două benzi de circulaţie pe sens şi o bandă de staţionare de urgenţă, cu intersecţii denivelate şi accese limitate, intrarea şi ieşirea autovehiculelor fiind permise numai în locuri special amenajate
'''Autostrăzile''' sunt drumuri publice de interes naţional, rezervate exclusiv circulaţiei autovehiculelor, care nu deservesc proprietăţile riverane, prevăzute cu două căi unidirecţionale (separate printr-o zonă mediană), având cel puţin două benzi de circulaţie pe sens şi o bandă de staţionare de urgenţă, cu intersecţii denivelate şi accese limitate, intrarea şi ieşirea autovehiculelor fiind permise numai în locuri special amenajate


Linia 133: Linia 133:
Pe harta Waze '''autostrăzile''' for fi trecute drumuri de tip '''”Autostradă”'''
Pe harta Waze '''autostrăzile''' for fi trecute drumuri de tip '''”Autostradă”'''


==== Drumul național ====
==== Drumul național ====
Drumurile naționale sunt principalele rute de călătorie în întreaga țară, de la un oraș la altul, pe distanțe lungi.  
Drumurile naționale sunt principalele rute de călătorie în întreaga țară, de la un oraș la altul, pe distanțe lungi.  



Versiunea de la data 12 august 2019 15:34

În construcție...

Prezentare generală

Importanța tipurilor de drum

Tipurile de drum sunt importante atât pentru rutare cât și pentru afișarea hărții:

1. Când planificați un traseu, drumurile majore vor avea întotdeauna prioritate față de drumurile mai mici.

  • Pentru rutele mai lungi, unele tipuri de drum inferioare vor fi adesea ignorate direct în favoarea drumurilor de tip mai înalt.
  • Întrucât autostrăzile primesc cea mai mare prioritate dintre toate, nu putem neglija faptul că alte drumuri de tip înalt sunt necesare pentru a oferi alternative viabile serverului de rutare în cazul în care autostrăzile au traficul blocat.

2. Când vizualizați harta, drumurile importante trebuie să vă apară și la nivelurile de zoom îndepărtate.

3. Anumite tipuri de drum derivate generează penalități de tranziție atunci când un traseu folosește acest tip de drum (de exemplu: neasfaltat, 4x4).

  • Acest lucru poate fi util pentru zone precum instalațiile private, dar poate provoca, de asemenea, rezultate de rutare dramatice și neașteptate.

pot fi denumite și se leagă cel puțin un segment de tip Magistrală de o Autostradă sau ceva inferior. Nu punem Ramp dacă nu avem una segmente implicate de tip Magistrală sau Austostradă.

Înainte de a edita

Asigurați-vă că sunteți complet familiarizați cu articolele din:

Editorul de hartă Waze

Crearea și editarea segmentelor de drum

Ghid de creare intersecții

Crearea și editarea unui sens giratoriu

Conectarea drumurilor

Tipurile de drum nu afectează denumirea. Consultați modul de denumire al drumurilor.

Denumirea drumurilor

Toate drumurile din hărțile noastre de bază au denumirile definite în setul de date al CNAIR.

Cu toate acestea, s-ar putea să observați câteva probleme legate de numele originale ale drumurilor: Unele nume nu sunt numele "obișnuite" (de obicei, Waze va afișa "numărul" autostrăzii, în timp ce majoritatea oamenilor cunosc această autostradă prin numele său).

Unele drumuri au de fapt două nume "comune" (de exemplu, DN2 este de asemenea E85 și ambele sunt nume relevante), dar în prezent, putem afișa doar un nume pe drum.

Pentru toate drumurile din România vom folosi denumirea lor oficială, cea dată de instituțiile care le administrează iar la denumirile alternative ale acestora putem trece și alte denumiri recunoscute pe plan local sau național pentru drumul respectiv.

Drumurile publice

Drumurile publice sunt cele pe care poate fi conduce oricine. Desigur, acestea sunt de departe cele mai importante drumuri de pe harta Waze. Drumurile sunt căi de comunicație terestră special amenajate pentru circulația vehiculelor și a pietonilor.

Fac parte integrantă din drum: podurile, viaductele, pasajele denivelate, tunelurile, construcțiile de apărare și consolidare, trotuarele, pistele pentru cicliști, locurile de parcare, oprire și staționare, indicatoarele de semnalizare rutieră și alte dotări pentru siguranța circulației, terenurile și plantațiile care fac parte din zona drumului, mai puțin zonele de protecție.

Tipurile de drumuri Autostrăzi și Rampe au fiecare propriile lor reguli speciale. Tipurile de magistrală majoră, magistrală minoră și stradă principală sunt desemnate folosind un set de criterii minime, așa cum este explicat mai jos.

Drumurile publice sunt desemnate după o serie de criterii minime.

Dacă un drum îndeplinește orice criteriu pentru un anumit tip, atunci acesta trebuie să fie cel puțin de acest tip.

De exemplu,

un drum național (Waze: cel puțin o stradă primară) care este clasificată ca principală arteră (Waze: cel puțin un drum major) ar fi clasificată în Waze drept magistrală majoră.

un drum județean (Waze: cel puțin o autostradă minoră) care este clasificată ca un drum major (Waze: cel puțin strada primară) ar fi clasificată în Waze drept magistrală minoră.

un drum local (comunal) (Waze: cel puțin o stradă) care este clasificat ca un drum primar (Waze: cel puțin o stradă principală) ar fi clasificat în Waze ca stradă principală.

Dacă un drum îndeplinește criteriile pentru mai multe tipuri, trebuie utilizat cel mai mare dintre aceste tipuri, pentru a satisface regula de tip „cel puțin”.

Sistemul de drumuri

Din punct de vedere Funcțional și Administrativ-teritorial, în ordinea importanței, drumurile publice se împart în următoarele categorii:

  • drumuri de interes național
  • drumuri de interes județean
  • drumuri de interes local.

Încadrarea în aceste categorii se face de către Ministerul Transporturilor, cu excepția drumurilor naționale europene, a căror încadrare se stabilește potrivit acordurilor și convențiilor internaționale la care România este parte.

Propunerile de clasificare a drumurilor naționale în categoria drumurilor naționale europene (E) se fac de către Ministerul Transporturilor.

Clasificare funcțională

Din punct de vedere al destinației drumurile se împart în:

  1. drumuri publice - drumuri de utilitate publică și/sau de interes public destinate circulației rutiere și pietonale, în scopul satisfacerii cerințelor generale de transport ale economiei, ale populației și de apărare a țării - acestea sunt proprietate publică și sunt întreținute din fonduri publice, precum și din alte surse legal constituite;
  2. drumuri de utilitate privată - drumuri destinate satisfacerii cerințelor proprii de transport rutier și pietonal spre obiective economice, forestiere, petroliere, miniere, agricole, energetice, industriale și altele asemenea, de acces în incinte, ca și cele din interiorul acestora, precum și cele pentru organizările de șantier - ele sunt administrate de persoanele fizice sau juridice care le au în proprietate sau în administrare. 

Din punct de vedere al circulației drumurile se împart în:

  • drumuri deschise circulației publice, care cuprind toate drumurile publice și acele drumuri deutilitate privată care asigură, de regulă, accesul nediscriminatoriu al vehiculelor și pietonilor;
  • drumuri închise circulației publice, care cuprind acele drumuri de utilitate privată care servesc obiectivelor la care publicul nu are acces, precum și acele drumuri de utilitate publică închise temporar circulației publice. 

Din punct de vedere Funcțional și Administrativ-teritorial, în ordinea importanței, drumurile publice se împart în următoarele categorii:

  • drumuri de interes național
    • autostrăzi
    • drumuri expres
    • drumuri naționale "E"
    • drumuri naționale principale
    • drumuri naționale secundare;
  • drumuri de interes județean ;
  • drumuri de interes local.

Străzile sunt cuprinse în categoria drumurilor locale.

Străzile din orașe se împart în  patru categorii: magistrale, de legătură, colectoare și de folosință locală.

Străzile din zonele rurale pot fi străzi principale sau străzi secundare.

Din punct de vedere al capacității portante, drumurile se clasifică astfel:

Drumuri tip R = drumuri reabilitate

Drumuri tip NR = drumuri nereabilitate

Drumuri tip M = drumuri modernizate

Drumuri tip P = drumuri pietruite

Sistemele de autostrăzi

Sistemul de autostrăzi este o rețea națională de autostrăzi administrate de CNAIR. Sistemul facilitează deplasarea de mare viteză în toată țara (bineînțeles acolo unde avem autostrăzi în România).

Drumuri principale

Drumurile rutiere sunt coloana vertebrală a rețelei de trafic. Ele au un dublu scop:

  • să conducă traficul pe distanțe lungi, de la un oraș la altul și
  • pentru a transporta traficul de pe drumurile colectoare către autostrăzi, unde este cazul.

Definiția lui Waze de drumuri principale include autostrăzi, drumuri naționale dar include și toate celelalte drumuri care sunt clasificate drept drumuri principale în listele de clasificare funcțională, menținute de autoritățile de stat.

Clasificarea funcțională a drumurilor este determinată mai mult de modul în care sunt utilizate drumurile decât de modul în care sunt construite, iar criteriile sunt ușor diferite între zonele urbane și cele rurale. Din această cauză, unele drumuri urbane pot fi clasificate drept artere și au tipuri de autostrăzi în Waze, chiar dacă apar foarte asemănătoare cu alte drumuri care nu sunt autostrăzi. În utilizarea clasificării funcționale și a sistemelor de autostrăzi numerotate, decizia pe care drumurile ar trebui clasificate drept autostrăzi revine în cele din urmă guvernelor care construiesc și întrețin drumurile.

Waze distinge trei clase de drumuri principale: Autostrada, Magistrala Majoră și Magistrala Minoră.

Autostrada

Autostrăzile sunt drumuri publice de interes naţional, rezervate exclusiv circulaţiei autovehiculelor, care nu deservesc proprietăţile riverane, prevăzute cu două căi unidirecţionale (separate printr-o zonă mediană), având cel puţin două benzi de circulaţie pe sens şi o bandă de staţionare de urgenţă, cu intersecţii denivelate şi accese limitate, intrarea şi ieşirea autovehiculelor fiind permise numai în locuri special amenajate

Autostrada este cea mai înaltă clasă funcțională de drum.

Drumurile aflate în clasificarea funcțională a CNAIR ca Autostrăzi au următoarele caracteristici:

  • Nu există intersecții cu alte drumuri.
  • Fără acces direct la proprietate.
  • Fără semne de oprire.
  • Intrare numai prin rampe, de obicei cu zone de accelerare.
  • Ieșire numai prin rampe, de obicei cu zone de decelerație.

Pe harta Waze autostrăzile for fi trecute drumuri de tip ”Autostradă”

Drumul național

Drumurile naționale sunt principalele rute de călătorie în întreaga țară, de la un oraș la altul, pe distanțe lungi.

În România există două tipuri de Drumuri naționale:

  • drumuri naţionale principale: drumuri publice de interes naţional care asigură legătura capitalei ţării cu oraşele reşedinţă de judeţ, legăturile dintre acestea, precum şi cu punctele de control pentru trecerea frontierei de stat a României (ex. DN!, DN2, DN3, etc);
  • drumuri naţionale secundare: restul drumurilor naţionale, care fac legătura între drumurile naționale principale și alte orașe și puncte de interes din țară (ex: DN24; DN15, etc).

Pe harta Waze drumurile naționale for fi trecute drumuri de tip ”Magistrală majoră”

Drumul județean

Drumurile de interes județean fac parte din proprietatea publică a județului și cuprind drumurile județene, care asigură legătura între:

  • reședințele de județ cu municipiile, cu orașele, cu reședințele de comună, cu stațiunile balneoclimaterice și turistice, cu porturile și aeroporturile, cu obiectivele importante, legate de apărarea țării, și cu obiectivele istorice importante;
  • orașe și municipii;
  • reședințe de comună.

Pe harta Waze drumurile județene for fi trecute drumuri de tip ”Magistrală minoră”

Drumul de interes local

Drumurile de interes local aparțin proprietății publice a unității administrative pe teritoriul căreia se află și cuprind:

a) drumurile comunale, care asigura legăturile:

- între reședința de comună cu satele componente sau cu alte sate;

- între orașul cu satele care îi aparțin, precum și cu alte sate;

- între sate;

Pe harta Waze drumurile de interes local for fi trecute drumuri de tip ”Stradă principală”

b) drumurile vicinale sunt drumuri care deservesc mai multe proprietăți, fiind situate la limitele acestora;

c) străzile sunt drumuri publice din interiorul localităților, indiferent de denumire:

  • strada
  • bulevard
  • cale
  • chei
  • splai
  • șosea
  • alee
  • fundătură
  • uliță

etc.

Alte tipuri de drumuri

Rampe

Străzi

Drumuri neasfaltate

Drumuri Off Road 4 x 4

Sursa: https://wazeopedia.waze.com/wiki/USA/Road_types?veaction=edit#Importance_of_road_types