Linia 303: | Linia 303: | ||
== Sensurile giratorii == | == Sensurile giratorii == | ||
Un sens giratoriu poate fi și acela care NU ESTE SEMNALIZAT ca atare. Vezi discuție pe waze.ro (de pus link) | Un sens giratoriu poate fi și acela care NU ESTE SEMNALIZAT ca atare. ''<u><s>Vezi discuție pe waze.ro (de pus link)</s></u>'' | ||
10 metri minim, încercați să îl puneți cât mai pe exteriorul acestora. | 10 metri minim, încercați să îl puneți cât mai pe exteriorul acestora. | ||
Giratoriile NU se comportă la fel ca Boxele de Intersecții (JB). | |||
Giratoriile NU se comportă la fel ca Boxele de Intersecții (JB). Cu alte cuvinte nu cronometrează separat deplasarea prin acestea, de aceea ar fi bine de schimbat acolo unde este cazul și posibilitatea în intersecție simplă cu JB. Întrebați un L5+. | |||
Toate sensurile giratorii se limitează la 30 km/h, dacă nu sunt altfel indicate (40 km/h mai apare uneori). Bretelele de intrare vor trebui să aibă 30 km/h de asemenea. Pune-ți de la distanța de 100-200 de metri față de giratoriu. Ieșirea din giratoriu revine la viteza normală de pe acel segment de drum. | Toate sensurile giratorii se limitează la 30 km/h, dacă nu sunt altfel indicate (40 km/h mai apare uneori). Bretelele de intrare vor trebui să aibă 30 km/h de asemenea. Pune-ți de la distanța de 100-200 de metri față de giratoriu. Ieșirea din giratoriu revine la viteza normală de pe acel segment de drum. | ||
Locurile | Locurile | ||
Există ghid dedicat locurilor. Rog a se citi aici. | Există ghid dedicat locurilor. Rog a se citi aici. | ||
Versiunea de la data 21 iulie 2019 07:38
Ghid Editare Drumuri în Harta Waze
Ultima actualizare: 18.08.2018
- Lucruri esențiale pentru începători și nu numai...
- Conectarea segmentelor
- Nodurile atipice
- Imaginile din satelit vechi!
- Extensii obligatorii
- Instrucțiuni de virare forțate
- Nodurile suplimentare de pe segmente
- Administratorii de zonă - Area Managers
- Segmentele și Giratoriile - dimensiuni și denumiri
- Loops - Buclele Reverse Connections
- Bretele / Rampe (Conectori)
- Tipul drumurilor și caracteristici
- Clasificarea drumurilor
- Denumirea drumurilor
- Insigne de drum (Shields)
- Alte propietăți ale drumurilor
- Pasaje subterane - recomandări speciale
- Localitățile
- Limitele localităților
- Întoarcerile U (U-turns)
- Boxele de intersecții (Junction Boxes)
- Limitele de viteză
- Sensurile giratorii
- Locurile
- Căile ferate și liniile de tramvai.
- Separarea drumurilor
- Lungimea segmentelor
Problemele de Hartă (UR, MP)
Închideri (RTC) și Restricții (TBR)
Surse de informații
Lucruri esențiale pentru începători și nu numai...
- Alegeți-vă un mentor cu care să lucrați (L4+)
- Citiți ghidul de editare, urmăriți video-urile de editare introductive. Participați la webinare. Intrați pe FORUM și pe platforma Discord.
- Denumiți drumurile. Dacă nu au denumire bifați că NU au nume stradă și după caz că NU aparțin de o localitate!!!!!!!
- Conectarea Drumurilor: nu punem drumuri doar de dragul de a le pune pe hartă. Dacă NU le conectăm, atunci ele pot fi considerate GUNOI. Solicitați conectarea la alte drumuri sau deblocarea drumurilor adiacente de la un editor. Completați formularul de deblocare/editare sau puteți cere pe platforma Discord.
- Stați vizibil pe chat astfel încât un alt editor să poată comunica cu voi.
- Citiți regulile generale ale comunității, conduită etc.
- În caz că nu răspundeți când sunteți contactat de un editor de nivel superior, în cazul unor greșeli, ne rezervăm dreptul să vă blocăm temporar dreptul de editare până la lămurirea situației.
- Trecerea la L2 se face automat la 3.000 editări.
- Trecerea la L3 se face automat la 25.000 editări.
- Trecerea la L4, L5, L6 se face MANUAL după verificări atente din partea mentorului și a coordonatorilor comunității (utilizatori L5/L6). Dacă ați obținut un nivel de editare superior în altă țară, nu se va ține cont de editările din acea țară pentru a trece la un rang superior.
Conectarea segmentelor
Segmentele conectate la altele se realizează prin noduri. Virajele sunt permise dacă săgețile sunt verzi și interzise dacă sunt roșii. Asigurați-vă că sunt permise.
Nodurile atipice
Evitați pe cât posibil nodurile unde se intersectează mai multe segmente. Pentru instrucțiuni clare, încercați să separați în 2 noduri separate.
Exemplu de nod atipic unde instrucțiunile pot fi confuze: Exemplu de intersecție unde exista 2 noduri și instrucțiuni mai clare:
Imaginile din satelit vechi!
În unele orașe precum București, Constanța, Iași, Brașov, Timișoara, Cluj - EXISTĂ IMAGINI DE CALITATE ÎNALTĂ (HIGH DEFINITION) care sunt luate din AVION, dar sunt vechi - cam din 2012.
Folosiți Google Earth pentru a putea accesa imagini din satelit actualizate, chiar din acest an. Există o icoană cu un ceas și puteți schimba data imaginilor cu unele mai noi sau mai vechi. Vă va ajuta.
Extensii obligatorii
WME Toolbox (Chrome Store) - cea mai utilă extensie, aducând multe unelte ajutătoare în editarea de zi cu zi.
WME Color Highlights (Chrome Store sau Greasyfork) - pentru evidențierea unor anumite drumuri și locuri, în funcție de atribute și alte caracteristici. ATENȚIE: momentan această extensie îngreunează sistemul.
WME Validator sau Magic (link) - pentru validarea hărții, evidențiază drumuri cu probleme, lipsă conectivitate etc. ATENȚIE: momentan niciunul nu e funcțional. Multe dintre recomandările făcute de această extensie sunt exagerate și contravin unor reguli sau chiar recomandări din acest ghid (gen: intersecțiile la nivel cu calea ferată).
WME PIE Places Interface Enhacements (Greasyfork) - util pentru vizualizarea și gestionarea locurilor eficientă.
Map Overlays (Chrome Store) - adaugă posibilitatea înlocuirii imaginilor din satelit cu alte hărți sau imagini din satelit de la alți furnizori, precum ANCPI. ATENȚIE: COPIEREA DATELOR ESTE INTERZISĂ. SE VA FOLOSI DOAR PENTRU REFERINȚĂ.
JAI - Junctions Angle Info - vă afișează unghiurile de la intersecțiile drumurilor și vă spune ce instrucțiune de virare se aplică).
WME Fix UI - mici îmbunătățiri a interfeței vizuale a editorului.
WME CS - ClickSaver - extensie ce vă va scuti de multe clickuri suplimentare pentru realizarea unor operațiuni de rutină.
WME Chat AddOn - adaugă funcții noi chat-ului intern din editor.
WME SpeedHelper - butoane cu limite de viteză pentru a evita tastarea acestora.
Google POI Verifier - se verifică dacă corespunde localizarea POI-ului din Waze cu cel din Google Maps.
WME Open Other Maps - adaugă butoane pentru deschiderea altor hărți la coordonatele la care vă aflați.
WME URComments (Stable) - extensie pentru gestionarea mai ușoară a comentariilor de la rapoartele utilizatorilor (URs).
WME URComments Romanian List - traducerea pentru scriptul anterior + listă de întrebări și răspunsuri standard.
Vezi pe forum pentru alte extensii necesare și utile.
Instrucțiuni de virare forțate
Nu forțați instrucțiunile de virare (audio și vizuale) decât dacă este absolut nevoie. Folosiți JAI (Junctions Angle Info) să vedeți ce instrucțiuni obțineți automat în funcție de unghiul dintre drumuri, tipurile de drum și denumirea acestora. Instrucțiunea de CONTINUA și Ieși prin Stânga sunt singurele instrucțiuni care nu apar automat.
Instrucțiunea ȚINE STÂNGA/DREAPTA
Vom folosi instrucțiuni forțate și în cazul în care drumul cu continuitate se află într-o curbă de exemplu, fiind și drumul principal, iar pentru a elimina din confuziile apărute în timpul condusului, o instrucțiune de ȚINE DREAPTA sau ȚINE STÂNGA ar putea elimina o parte din confuzia pe care ar putea să o aibă anumiți șoferi, asta mai ales în cazul în care avem o bifurcație de drumuri și undeva înainte sau spre altă direcție avem un drum.
NU vom folosi ține stânga dacă avem o bretea sau o bandă nouă care se desprinde din drumul actual spre dreapta.
Dacă drumul are 2 benzi pe sens și o bandă continuă înainte și o alta se duce spre dreapta, atunci vom pune ține stânga și ține dreapta.
IMPORTANT: conform codului rutier, și în general plecăm de la această premisă, șoferii vor conduce pe banda 1. Totuși vor fi situații în care va trebui să suplimentăm instrucțiunea evidentă chiar dacă drumul continuă.
Așadar, dacă la un drum cu 3 benzi pe sens, banda 1 se duce în dreapta și benzile 2-3 merg înainte/spre stânga (gen intră într-un pasaj), vom pune instrucțiuni de ține stânga și ține dreapta.
Trebuie să facem corelare și cu marcajele și indicatoarele existente în teren.
IMPORTANT: Considerând că în viitorul apropiat vom avea navigare pe benzi, aceste recomandări s-ar putea schimba.
Instrucțiunea CONTINUĂ
- Instrucțiunea continuă o vom folosi, de preferabil și nu numai, în următoarele cazuri (exemple):
- Trecere de la o categorie de drum la alta în condițiile în care drumul este în aliniament;
- Deși nu e o recomandare, continuă poate fi aplicat și când se traversează un drum și auto nu are prioritate (cedează sau stop). Waze NU ține loc de sistem de avertizare când ai sau pierzi PRIORITATEA. Șoferii sunt responsabili și ei trebuie să fie atenți, dar în anumite situații/condiții unde credeți că o astfel de instrucțiune ar putea ajuta, se acceptă.
- CONTINUĂ putem pune (și s-au pus în unele locuri) la punctele de trecere a frontierei (Vedeți PTFII Nădlac pe Autostradă).
- Continuă s-a pus la ieșirea de pe autostrada A2 la intrare în București, la fel și la ieșirea de pe A1 la intrarea în București, pentru a semnaliza utilizatorilor că urmează să intre în oraș.
Nodurile suplimentare de pe segmente
Deși nu (mai) constituie o problemă, e de preferat să fie eliminate. Atenție, în unele cazuri sunt puse intenționat, au rolul de a „rupe” timpii de viraj în cazul segmentelor lungi. De evitat pe cât posibil segmentele scurte de câțiva metri sau zeci de metri. Distanța minimă a unui segment este de 5 metri. Dacă există segmente de câțiva zeci de metri, e de preferabil a le uni și elimina nodurile suplimentare. Totuși, cum ziceam, vor fi segmente de 100-200 metri înainte o intersecție mai mare, tocmai pentru a cumula timpii de deplasare până în acel punct, în condițiile în care segmentul anterior este unul lung de sute sau km lungime. Vom proceda așa DOAR acolo unde știm că sunt probleme, deci trebuie să cunoaștem dinamica traficului în acea intersecție și cum se creează ambuteiajele acolo. Waze cronometrează separat fiecare viraj în parte, de pe un segment spre altul.
Administratorii de zonă - Area Managers
Voi aveți dreptul de editare în funcție de nivel în limita a X mile în jurul drumurilor pe care ați circulat. Aceste drepturi de editare dispar automat după 3 luni de la ultima trecere pe acolo. Solicitarea de Administrator Zonă se face pentru a avea drept permanent de editare într-o zonă.
ATENȚIE: Dacă deveniți inactiv dreptul de AM vă este eliminat automat.
Acordarea de zonă AM nu implică și oferirea unui rang superior (gen voi sunteți L2 și solicitați o zonă spre AM, nu vi se acordă L3).
Ca editor L4, aveți drept de editare întreagă țară.
Mai multe detalii despre cum puteți deveni Administrator Zonă găsiți aici.
Segmentele și Giratoriile - dimensiuni și denumiri
Segmentele trebuie să aibă o dimensiune MINIMĂ de 5 metri.
Giratoriul trebuie să aibă MINIM 10 metri diametru și să fie de tipul major al celor conectate. Astfel, dacă am 2 minor și un major, vom pune giratoriu ca minor. Dacă avem 2 majore și un minor, vom pune giratoriu ca major. Dacă avem un Major, un Minor și un Primary atunci punem de tip Minor. Pot exista și giratorii de tip RAMP.
Loops - Buclele
Buclele / loops sunt 2 segmente ce au nodurile comune. WME Toolbox e prietenul vostru! le detectează și are buton de reparare a acestora.
WME Toolbox evidențiază aceste probleme cu galben/portocaliu.
Vezi imaginea din dreapta.
Reverse Connections
Conexiunile inverse apar ca urmare a schimbării sensurilor unor segmente unde au rămas conexiuni permise (în baza de date a Waze), dar în realitate ele nu mai există. Totuși, Waze le poate lua în calcul. Pentru o hartă cât mai perfectă, eliminați-le. Iarăși, WME Toolbox e prietenul vostru!!! Le detectează (le afișează cu mov) și are buton de reparare a acestora.
Vezi imaginea din dreapta pt exemplu.
Conexiunile inverse care nu mai există nu mai cauzează o problemă, deci pot fi ignorate.
Bretele / Rampe (Conectori)
- Bretelele / conectorii trebuie să fie de rangul minim al segmentelor conectate.
- Dacă breteaua de plecare este de pe un drum tip Highway sau Autostradă, atunci va fi de tip Rampă.
- Viteza va fi de 30 în localitate și 50-30 în afara localității, dacă nu este reglementat altfel. (prin 50-30 zic că pot fi și și sau ambele în decelerare).
- Nu punem bretele dacă nu există o separare efectivă și fizică a bretelei care să confere o „aterizare” în drumul pe care schimbăm direcția de mers cu un minim 15 metri față de punctul de intersecție cel mai din marginea drumulului (unde se amplasează deobicei semaforul…)... ca în imaginea de mai jos dacă Xmin și Ymin nu sunt 15m, nu are sens să le punem…
- INSTRUCTIUNEA DE VIRAJ va fi una singură, de virare la dreapta în locul unde breteaua pleacă din drumul principal. La aterizare în secundare nu punem instrucțiune de virare. E suficient doar o singură instrucțiune.
- Dacă breteaua este dedicată și pleacă mai din timp ca în imaginea de mai jos, atunci putem să punem această bretea cu instrucțiune de ține dreapta (care înseamnă schimbare de bandă, nu schimbare de direcție) din timp, înainte de linia continuă și apoi un virează dreapta la schimbarea efectivă a direcție pe următorul drum:
- În cazul în care avem bretele ce se desprind din drum de deplasare înainte, fără, fără a se crea o bandă separă de decelerare, vom pune instrucțiune de Ieșire prin Dreapta (exit right), ca în cazul de mai jos:
- Dacă bretele încep după semafor sau chiar în dreptul acestora nu le punem… (aici exemple reale).
- În cazul rampelor pe autostradă - și nu numai - vom pune breteaua/rampă să înceapă EXACT în locul unde începe linia continuă care separă drumul de bretea. Asta înseamnă că acela va fi punctul TERMINUS pentru care primește instrucțiune. Nu puneți nodul acolo unde se desprinde breteaua, ci acolo unde începe linia continuă care nu îți mai permite să intri pe bretea/rampă.
Tipul drumurilor și caracteristici
- Dacă un drum are minim 3x3 benzi și linie dublă continuă sau separator fizic, poate fi separat (se recomandă) în 2 drumuri cu sens unic.
- Dacă un drum este separat fizic de separatoare tip Jersey (beton/plastic), sau de parapeți sau de o bordură putem să le separăm chiar dacă sunt 2x2 sau chiar 1x1.
- Separarea drumurile poate ajuta din multe puncte de vedere, inclusiv pentru navigare când utilizatorul are destinație vis-a-vis de locul de destinație ceea ce presupune ca el fie să facă cumva o întoarcere, fie să traverseze pe jos drumul…
Clasificarea drumurilor:
- Autostrăzi = Autostradă (Freeway);
- Drumurile Național = Magistrale Majore (Major Highway);
- Drumuri Județene = Magistrale Minore (Minor Highway);
- Drumuri Comunale = Străzi Principale sau Magistrale Minore (când asigură tranzitul între 2 drumuri naționale/magistrale majore);
- Drumuri neasfaltate = acele drumuri întreținute, de obicei pietruite, pe care se poate circula cu o viteză medie de 30 km/h;
- Drumuri Off Road/Noroi = acele drumuri de pământ, neîntreținute… regula de bază ar fi: dacă acel drum nu este practicabil iarna, când e noroi și zăpadă de către un autoturism normal, cu garda joasă/normală, atunci el este offroad… și nu, dacă ai Logan și te bagi peste tot că ai tupeu, nu înseamnă că acela e un drum neasfaltat…);
- Drumuri de parcare - drumuri a căror destinație 100% este de a parca pe ele. Dacă servesc și unui scop de tranzit între blocuri, le trecem ca străzi simple. De obicei acolo unde putem trasa și o parcare (fie ea publică, privată sau restricționată);
- Drumurile private - acele drumuri pe care tranzitul este restricționat. Pot fi folosite și în conjuncție cu cele de parcare pentru a preveni anumite rute… de exemplu drumurile destinate pentru aprovizionarea cu marfă la parcările centrelor comerciale;
- Rampe pot fi puse și unele drumuri care sunt bretele supraterane pe lângă pasaje subterane sau supraterane, pentru a le distinge mai bine în aplicație… rampe pot fi puse și pasajele subterane… vezi explicat mai jos…
- TIPUL RAMPĂ nu implică nicio penalizare în rutare. Astfel ele pot fi folosite acolo unde avem un giratoriu de tip minor sau major pentru ocolirea giratoriilor. Alte artificii privind continuitatea.
Denumirea drumurilor:
Denumirile drumurilor se fac unitar… dacă aveți dubii, uitați-vă în București după un exemplu… astfel:
- Drumurile Naționale: DN76, DN1, DN1A, DN3B
- Drumurile Europene: se trec ca denumire alternativă E60, E85 etc…
- Drumurile Județene DJ100 sau DJ101A - forma DJxxx sau DJxxxA (au întotdeauna 3 cifre și opțional o literă)... DJ100 va pleca întotdeauna din DN1, DJ674 va pleca întotdeauna din DN6 sau un DN67…
- Drumurile Comunale DC77 - forma DCxx de obicei sau DCxxA (DC55A)
Folosirea abrevierilor este obligatorie astfel:
Prescurtare waze | denumire normală |
---|---|
Bd. | Bulevardul |
Str. | Strada |
Șos. | Șoseaua |
Int. | Intrarea |
NU folosim abrevieri pentru: Aleea, Stradela, Fundătura, Calea, Piața, Drumul, și alte denumiri ne-uzuale…
Evitați denumiri de genul: Str. Drumul Lunca Cetății… e suficient Drumul Lunca Cetății.
- Alte prescurtări:
prescurtare waze | denumire normală |
---|---|
Cap. | Caporal |
Av. | Aviator |
Gen. | General |
Dr. | Doctor |
- Rampele se denumesc astfel: „ A2 » Constanța”, sau „A2 » București Est” sau… (» implică în TTS propunațarea TOWARDS/TO DIRECTION…)
- În cazul drumurilor denumite „DN1 - Șos. București Ploiești” vom pune alternativ următoarele denumiri: cel de DN, cel de European și numele străzii, astfel:
IMPORTANT: Este foarte important să asigurăm denumirile alternative astfel pentru asigurarea continuității drumurilor
Continuitatea denumirii drumurilor trebuie să fie pe TOATE segmentele, excepție făcând rampele.
Folosiți diacriticele de TIP NOU, STANDARD: ș ț ă î â Ș Ț Ă Î
NU folosiți diacriticele de tip vechi (pe Windows apare ca LEGACY) și sunt de forma: ş ţ Ş Ţ ……….. Cel mai bine să eliminați tastatura Legacy pentru a nu vă încurca în ea.
Insigne de drum (Shields):
- Pentru ca un drum să aibă o insignă trebuie să fie Magistrală (Minor/Major) sau Autostradă.
- Pentru denumirile ce includ și numele străzilor, punem de forma: „DN1 - Șos. București Ploiești”... orice drum denumit așa va afișa insigna de drum DN1.
Alte propietăți ale drumurilor:
- DRUM CU TAXĂ (TOLL ROAD): le punem DOAR pe Magistrale sau Autostrăzi
- Tunel - fără restricție (vezi mai jos recomandare privind pasajele subterane mai jos)
Pasaje subterane - recomandări speciale:
Pasajele subterane pot fi puse ca tip de drum Rampe, pentru că asigură în aplicație Zoom-ul necesar. Astfel, la pierderea semnalului GPS, imaginea în aplicație rămâne pe zoom apropiat astfel încât utilizatorul va putea observa traficul și virajele la ieșire din pasaj, INDIFERENT de viteza de intrare în pasaj. Vezi exemplu: Pasajul Victoriei în București (precum și alte pasaje în București). Pe alte drumuri unde nu se pierde semnalul GPS sau se pierde pentru foarte puțin timp 1-2 secunde, nu merită să punem rampe… vezi pasajul Bucov, nord Pitești, de pe DN7.
Localitățile
- Având în vedere că există implementate județele, denumirile vechi (Lunca, MS) nu mai sunt valabile, din ghidul vechi.
- Crearea de localități este limitată la editori nivel 4+. Contactați-ne pentru a adăuga o localitate nouă.
- COMUNELE nu se trec. Pe indicatoarele de pe drumurile naționale deseori o să vedeți denumiri greșite, fie ale comunelor, fie niște denumiri mai mult sau mai puțin fictive, dar care nu există în SIRUTA. SIRUTA este singurul registru oficial de localități. Vedeți pe forum explicații.
- Apelați la dacianova sau spookyx pentru a solicita ȘTERGEREA sau REDENUMIREA localităților.
- Folosiți diacriticile de TIP NOU, STANDARD: ș ț ă î â Ș Ț Ă Î
- NU folosiți diacriticile de tip vechi (pe Windows apare ca LEGACY) și sunt de forma: ş ţ Ş Ţ ……….. Cel mai bine să eliminați tastatura Legacy pentru a nu vă încurca în ea.
Limitele localităților
NU puneți segmente din câmp ca fiind parte a unei localități. Limitați-vă la segmentele din zonele cu case, unde există o „aglomerație” urbană. Altfel extindeți artificial dimensiunea și granița unui oraș, ca în exemplul de mai jos
Întoarcerile U (U-turns)
- Deși în trecut descurajam folosirea întoarcerilor U, de ceva timp ele se comportă bine, astfel ele sunt permise.
- NU exagerați în amplasarea acestora pe hartă. Puneți-le DOAR acolo unde sunt STRICT NECESARE.
- Utilizați-vă mintea când puneți întoarcerile U. Conform CODULUI RUTIER, întoarcerea se permite DACĂ SE POATE FACE DINTR-O SINGURĂ MANEVRĂ.
- NU puneți întoarcere U pe un segment care este fundătură. Chiar nu o gândiți? Unde să te întoarcă… către fundătură? În capătul fundăturii Waze efectuează AUTOMAT întoarcere U.
- Întoarcerile U pentru drumurile cu sensuri separate se va efectua dacă segmentul de întoarcere are unghiuri de aproximativ 90 grade (+/- 3 grade...parcă) și are o lungime MINIMĂ de 16 metri.
- Preferăm întoarcerile să nu fie puse acolo unde Waze poate da o rută de întoarcere, pe drumuri secundar, dar pe o distanță relativ scurtă. Dacă mă pune să întorc la nu știu câți km nu e bine și atunci e preferabil să punem unde există posibilitatea întoarcerii dintr-o manevră, de preferabil la intersecția cu alte drumuri.
- Aplicați întoarceri U ÎNTOTDEAUNA acolo unde un drum asfaltat face trecere către un drum neasfaltat sau offroad sau un drum neasfaltat face trecerea către un drum de offroad.
- Sunt situații unde sunt localități prin care trece un DN/DJ/DC dar NU există posibilitatea de a întoarce pe un alt drum și atunci trebuie întoarcere U. Scenarii unde am putea pune întoarceri U:
- drum principal asfaltat, dar toate fundăturile unde ar putea întoarce automat sunt neasfaltate.
- localitate cu o singură arteră (mai rar, dar există)
- Întoarcerile U pot fi marcate mai nou și ca viraje dificile (folosiți cu precauție viraj dificil, L3+).
Boxele de intersecții (Junction Boxes)
Acestea pot fi puse doar de utilizatori L5+. Rolul acestora este de a distinge între diferitele rute dintr-o intersecție. Cu mai multe joncțiuni. Util pentru separarea virajelor stânga în intersecții mai complicate. Vom reveni cu detalii / recomandări.
Limitele de viteză
Astfel avem următoarele limite de viteză, să le denumesc „standard”, precum și unele pe care noi le-am convenit să le stabilim.
- în localități: 50 kmh
- în afara localităților:
- 90 drumuri naționale,
- 100 drumuri național-europene,
- XXX drumuri express (nu avem încă în România)
- 130 pe autostradă
Atenție: multe centuri nou construite nu au indicatoare de drum european, astfel viteza legală este de 90 kmh.
- giratoriile și segmentele ce le precedă: (min 50, max 150, dar în medie 100 de metri), doar pe intrarea în giratoriu: 30 kmh
- schimbarea direcției (rampe, bretele etc): 30 în localitate, 50 în afara localității
- drumuri neasfaltate: (stradă + bifa neasfaltat): 30 în localitate și în afara acestora
- drumuri offroad/4x4: (noroi/pământ - neîntreținute): 20 în localitate și în afara acestora
- drumuri rezidențiale: 30 kmh - zone rezidențiale - aici includem inclusiv drumurile dintre blocuri, uneori marcate ca drumuri de parcare, deși, e preferabil, dacă asigură tranzitul între 2 străzi să fie lăsate la liber ca stradă și nu drum parcare - cu penalizare -, străzi secundare, nedenumite sau chiar denumite care deservesc zone de case/blocuri în general și nu asigură tranzit, drumuri a căror platformă este sub 3.5 metri pe sens care nu asigură deplasarea în viteză și siguranță pe acel segment de drum. Dacă zona rezidențială este semnalizată se va aplica viteza de pe indicatorul de zonă rezidențială sau 20 km/h (conform codului rutier)
- zonă de școală (inclusiv la întâlnirea indicatorului Atenție Copii!): 30 kmh în localitate și 50 în afara localităților (deși nu prea am întâlnit). Mențiune: limita de 30 la întâlnirea indicatorului Atenție Copii se va pune până la prima trecere de pietoni, la fel și pe sensul opus. (conform codului rutier limita ar trebui să țină până la întâlnirea aceluiași indicator din sens opus).
- drumurile private și drumurile de parcare (cele din interiorul parcările desemnate ca atare): după caz 5, 10, 15 kmh sau 30 kmh (în funcție de indicatoarele prezente)
- dispozitive de limitare viteză (denivelările/hopurile/bumpere): 30 kmh
- trecerile cu cale ferată acolo unde este cazul (cele fără barieră în general, cele a căror trecere nu este modernizată): 30kmh începând de la indicatorul primul indicator cu /// (adică 150 de metri)... Mai nou au început să amplaseze astfel de limite de viteză la toate trecerile de CF - vedeți DN17 Suceava-Bistrița, fiecare trecere de CF are indicator de 30 în dreptul primului indicator cu cele ///
Toate limitele de viteză le vom preceda cu 50-100 de metri (sau chiar până la 150 metri) pentru a asigura faptul că avertizarea de depășirii de limită de viteză (sonor și vizual) se produce înainte de întâlnirea indicatorului sau cel mult în momentul trecerii prin dreptul lui. (asta din cauza LAG_ului GPS în Waze, care nu credem că va fi eliminat vreodată)...
Sensurile giratorii
Un sens giratoriu poate fi și acela care NU ESTE SEMNALIZAT ca atare. Vezi discuție pe waze.ro (de pus link)
10 metri minim, încercați să îl puneți cât mai pe exteriorul acestora.
Giratoriile NU se comportă la fel ca Boxele de Intersecții (JB). Cu alte cuvinte nu cronometrează separat deplasarea prin acestea, de aceea ar fi bine de schimbat acolo unde este cazul și posibilitatea în intersecție simplă cu JB. Întrebați un L5+.
Toate sensurile giratorii se limitează la 30 km/h, dacă nu sunt altfel indicate (40 km/h mai apare uneori). Bretelele de intrare vor trebui să aibă 30 km/h de asemenea. Pune-ți de la distanța de 100-200 de metri față de giratoriu. Ieșirea din giratoriu revine la viteza normală de pe acel segment de drum.
Locurile
Există ghid dedicat locurilor. Rog a se citi aici.
Căile ferate și liniile de tramvai. Drumurile tip Căi Ferate apar în client. Dacă sunt mai multe căi ferate apropiate, puneți-le din 2 în 2. Prin alte cuvinte, dacă sunt 10 linii CF paralele, puneți doar 5, din 2 în 2. Acolo unde căile ferate se intersectează cu drumurile, creați joncțiune. Verificați să nu existe pasaje să nu puneți aiurea intersecția. Momentan nu există avertizare. Se acceptă în cazul trecerilor de CF să se pună limită de viteză de 30 începând de la 200 de metri de joncțiune. Separarea drumurilor Drumurilor pot fi separate dacă: Sunt minim 3x3 Sunt 1x1 (sau mai mult) dar au separatoare fizice jersey (plastic sau beton), parapeți (beton sau oțel)... De ce să le separăm: Vizibilitate mai bună în waze a aglomerației și rapoartelor „Aterizare” mai bună… nu vei fi dus vis-a-vis la un număr sau loc, ci pe sensul care trebuie. Încă mai sunt probleme. Estimare mai bună a distanțelor și a conectorilor în navigație. Protecție împotriva GPS-urilor care „sar”. Dezavantaje: Poate sări gps-ul și să te pună pe sensul opus :) contradicție cu ce am zis mai sus Nu poți pune instrucțiune de U-turn… vei avea instrucțiuni de virează stânga de 2 ori ca să realizezi un U-turn. Se crează intersecții de tip H sau # unde devine necesar (nu neapărat) utilizarea de JB. Lungimea segmentelor Minim 5 metri Minim 16 metri pentru a facilita întoarcerile U Nu există altă distanță minimă sau maximă Evitați segmentele foarte lungi în cazul DN-urilor În cazul autostrăzilor, segmentele pot fi și de 5-10-15-20 km. Problemele de Hartă (UR, MP) Terminologie: UR = Update Request = Cerere Actualizare hartă de la un utilizator (fie din aplicație sau fie din livemap - www.waze.com/ro/livemap) MP = Map Problem = Problemă de Hartă detectată AUTOMAT de Waze. Folosiți extensia URcomments Stable și URcomments Romanian List. Folosiți comunicarea standard, vă rugăm., cu utilizatorii. Scrieți corect, lizibil, profesional, cu diacritice. Alte reguli pe forum. De pus aici.
NU VĂ ARUNCAȚI ÎN PRELUAREA UR-URILOR DACĂ SUNTEȚI L1… învățați să editați apoi comentați la UR-uri. Atenție la UR-urile duble. Vedeți după rute și dată/oră… ca să le identificați. Nu e așa greu. Închideri (RTC) și Restricții (TBR) Închideri drumuri în timp real (RTC) Despre Au caracter temporar. Se pot pune pentru maxim 6 luni ca durată, dar se poate adăuga o a doua închidere care să o continue, cu condiția ca durata maximă să fie de 6 luni. Închiderile pot fi aplicate de: editori nivel 3 care au zonă specială de RTC (care corespunde și cu zona AM uneori), indiferent de nivelul la care e blocat drumul de orice editor nivel 4+ cu condiția ca segmentul să fie la același nivel cu nivelul utilizatorului. de utilizatori cu conturi parteneri, level 1, dar care are zonă specială de administrare (gen autoritățile locale). În rutare se va comporta ca un eveniment temporar și e foarte posibil ca la rute lungi să ignore închiderea de drum, dar pe măsură ce utilizatorul se apropie de zona în cauză, sub 150 de km, atunci să caute recalculări. Pentru a evita mesaje de tip recalculare rută din cauza unui drum închis, gen avem o autostradă nouă în așteptare de deschidere a traficului, e indicat de pus și TBR (Time Based Restrictions) care au caracter permanent și waze va ruta în jurul acelui drum de la bun început, indiferent de ora de sfârșit. Extensii WME Closure Details WME RTC Improvements WME Advanced Closures Acest tool ajută să punem închideri repetitive. Exemplu, ca să stiți cum să îl folosiți că și eu mă încurc. Includem ora de start 20:00, durata 3 ore și repetare de 3 ori, la fiecare (every) 1 D (day=zi). După apăsarea butonului Apply aveți răbdare 1-2 minute până se adaugă toate închiderile pe toate segmentele și se va actualiza în zona de Preview la fiecare. Nu apăsați de mai multe ori că veți avea erori...
Restricții în funcție de timp (TBR) Despre TBR = Time Based Restrictions, restricții cu caracter definitiv. Revin cu detalii.
Rovinieta (Permis TBR)
NU PUNEȚI ROVINIETA !!!!!!!!!!!!!!!!!
ROvinieta se pune în waze sub formă de permisiue TBR. Astfel, pe un segment de drum național se adaugă sau se editează restricțiile și se adaugă în ambele direcții următoare. Se lasă setările implicite: pe întregul segment, fără vreun tip de bandă, toate zilele săptămânii, toată ziua, în fiecare săptămână.
La Deplasarea este se alege PERMISĂ pentru și se apasă pe + și se alege din listă PERMIS NECESAR. Se alege din listă tipul de permis (momentan doar un tip de permis există pentru românia, Rovinieta). Se apasă butonul de finalizare Adaugă, apoi Aplică și se salvează.
Vezi mai jos imaginea cu Rovinieta aplicată corespunzător pentru un segment de drum național.
Rovinieta este necesară, conform legii, pe toate drumurile naționale și autostrăzi.
Comunitatea Waze România NU dorește ca Waze să fie folosit în vederea evitării achiziționării rovinietei oferind rute ocolitoare punctelor unde sunt amplasate camerele fixe de identificare a mașinilor ce circulă fără rovinietă. Mai mult, există și camere mobilă de rovinietă. Totuși, noi dorim să venim în ajutorul șoferilor care vor să circule pe distanțe scurte, local, fără a fi nevoie de achiziționarea rovinietei.
De aceea comunitatea a stabilit ca regulă: Se aplică rovinieta pe drumuri naționale și autostrăzi în afara localităților. Totuși, acolo unde există camere de Roviniete în interiorul localităților, vom pune rovinietă pe segmentul pe care se află camera de rovinietă. Se acceptă ca în astfel de situații să se pună pe întreaga localitate rovinietă.
Pentru a ajuta pe cei fără rovinietă, vă rugăm să fiți atenți la ceea ce vom denumi PUNTE NON-ROVINIETĂ”. Puntea non-rovinietă reprezintă acel segment de drum național care face legătura între alte drumuri (județene/comunale) și asigură traversarea dintr-o parte spre cealaltă a drumului național. Punțile pot fi atât în localitate, cât și în afară, dar trebuie să fie pe distanțe scurte (de câteva sute de metri cel mult). Vom da 2 exemple și vă rugăm să ne întrebați, să vă consultați cu noi asupra acestor PUNȚI.
Exemple de Punți Non-Rovinietă
În exemplul de mai sus distanțe dintre cele două drumuri județene este de câțiva zeci de metri ceea ce permite traversarea Drumului Național fără a intra în restricția ce necesită rovinietă.
În acest exemplu avem o PUNTE între 2 localități, o punte de 1 km, dar care permite traversarea DN-ului între cele 2 localități. Cunoscând zona, nefiind camere de rovinietă și nici posibilitatea de a monta camere mobile de rovinietă aici, permitem traversul, deci nu vom pune restricție de rovinietă pe acest segment.
Locațiile Camerelor de Rovinietă Fixe și Mobile https://www.google.com/maps/d/viewer?mid=1JQ8jVUspdqLHEIZjGQEFqWsEICI&ll=46.52316114811845%2C25.61630309062491&z=7 Nu vă bazați 100% pe acest document pentru cele Mobile, dar asigurați-vă că acolo unde apar cele mobile să marcați segmentele. Alte excepții Pot exista alte excepții de drumuri naționale, precum centura București pentru a permite traficul fără a fi necesar rovinieta. Inclusiv în orașul Otopeni, primele camere de rovinietă fiind după Aeroportul Otopeni. Asemănător pot exista centuri care să deservească traficul peri-urban (deci locuitorii din zona peri-urbană a unei metropole) și pentru ca ei să circule către oraș să nu fie nevoie să achiziționeze rovinieta. Urmărirea progresului adăugării Rovinietei Avem un tabel, pe care l-am folosit și în alte situații și îl vom folosi și acum. Ca editor L4+ vei lua un tronson de drum național și vei aplica restricția de rovinietă pe el cap coadă după care îl vei bifa și tabel în coloana Rovinietă cu Da.
Surse de informații
Singura sursă de informații acceptată este ANCPI. Pentru a consulta surse de informare cu privire la denumiri drumuri, limite orașe și numere imobile, puteți consulta harta interactivă a ANCPI: http://geoportal.ancpi.ro/geoportal/viewer/index.html
Sursa oficială digitală a româniei.
Atenție: ANCPI nu este corect întotdeauna.