Miten Waze-sovelluksen reititys toimii ja miten se tulee ottaa huomioon karttoja muokatessa
Luupit, risteyssolmut ja reititys
Kun käyttäjä etsii navigointikohteen sovellukselta ja pyytää reittiä sinne, sovellus ottaa huomioon seuraavat asetukset sovelluksessa:
- Käyttäjän valinnan reitin suhteen (nopein / lyhin)
- Käyttäjän valinnat tietyypin suhteen (vältä hiekkateitä)
- Ovatko moottoritiet sallittuja
- Ovatko lautat sallittuja
- Vältetäänkö vaikeita risteyksiä
Sovellus lähettää pyynnön reitityspalvelimelle, joka laskee reitin ja palauttaa sen sovellukselle. Käytännössä sovellukselle palautetaan solmut (nodet) järjestyksessä ja sovellus seuraa näitä tietoja ja muodostaa niistä kartalla näkyvän reitin.
Esimerkki: Etsitään reittiä pisteestä A pisteeseen B.
Reitti kulkee yksisuuntaisia katuja pitkin. Reitityspalvelin lähettää sovellukselle tiedon, että reitti kulkee keltaisilla nuolilla merkittyjen solmujen kautta. Koska vasemmanpuoleisesta, keltaisella nuolella merkitystä solmusta pääsee toiseen nuolella merkittyyn solmuun useampaa kuin yhtä segmenttiä pitkin, Waze-sovellus arpoo käytettävät segmentit ja poimii niistä jomman kumman välittämättä segmentille asetetusta ajosuunnasta tai sen tietyypistä. On siis täysin mahdollista, että sovelluksen antama reitti kulkee yksisuuntaista katua vastaan.
Tilanne korjataan lisäämällä alemmalle segmentille uusi (punaisella nuolella merkitty) solmu[1] ja näin kertomalla sovellukselle, että oikea reitti kulkee tätä kautta koska reitityspalvelin on palauttanut punaisella merkityn solmua reitin mukana. Reitityspalvelin siis osaa laskea reitin yksisuuntaiset kadut huomioiden ja kartan muokkaajan tehtävä on rakentaa kartta niin, että myös ilman suurempaa "älyä" oleva sovellus osaa piirtää reitin kartalle oikein.
- ↑ , (segmentti katkaistaan lisäämällä siitä erkaneva uusi tie ja poistamalla lisätty tie jolloin solmupiste jää jäljelle).