Etusivu Näytä historia

Versio hetkellä 27. lokakuuta 2017 kello 08.20 – tehnyt Kumiankka (keskustelu | muokkaukset) (→‎Taustatietoa Wazesta: Lisätty maininta Google Mapsiin vietävistä tiedoista.)

Waze on ilmainen navigointisovellus mobiililaitteeseesi. Tällä sivulla kerrotaan sovelluksen käytöstä ja karttojen muokkauksesta.

Wazen tärkeimmät ominaisuudet

  • Suomenkielinen käyttöliittymä
  • Ääniopastus useilla kielillä (ei vielä suomeksi)
  • Puhutut teiden nimet (ei vielä suomeksi)
  • Nopeusrajoitukset *)
  • Reaaliaikaiset liikenneraportit
  • Reaaliaikaiset polttoaineiden hinnat **)
  • Tietulliteiden välttäminen **)
  • Ilmaiset, säännölliset ja automaattisesti latautuvat karttapäivitykset, joita sinäkin voit auttaa tekemään
  • Kohdehaku monilla tavoin: osoitteella, kategorialla, kohteen nimellä, maamerkillä, tai puhelimesi yhteystiedolla
  • Sisäänrakennettu kohdehaku myös Googlesta
  • Tukee muiden ohjelmien lisäämiä kohteita
  • Kilpailuelementit sekä sisäänrakennetut yhteisöpalveluominaisuudet

Wazen tiedot paranevat aina kun ajat sovellus päällä.

*) Sään ja liikennetilanteen mukaan muuttuvat rajoitukset eivät ole tuettu
**) Tietullit ja polttoaineiden hinnat vaativat käyttäjien avustusta

Käytön aloittaminen

Wazen voi ladata Android- tai iOS-laitteeseen palvelun etusivulta. Windows- ja Symbian-laitteet eivät ole tuettuja. Wazen käyttö ei vaadi rekisteröitymistä, mutta rekisteröimällä tunnuksen ja salasanan saat tallennettua suosikit, saavuttamasi pisteet, pääset muokkaamaan karttaa ja kirjoittamaan keskustelufoorumille.

Taustatietoa Wazesta

Waze on tehty nopeuttamaan ruuhkaisessa kaupungissa ajamista ja se on parhaimmillaan kaupunkinen keskustoissa muutaman kymmenen kilometrin matkoilla. Pisin Wazen tukema reitti on noin 1600 km. Tätä pidemmillä matkoilla kohteeksi pitää valita reitin varrella oleva piste.

Waze on puhtaasti autoilusovellus ja tehty ensisijaisesti henkilöautoilijoille. Sitä ei ole tarkoitettu kevyen liikenteen avuksi eikä kävelijöitä tai pyöräilijöitä ole huomioitu millään tavalla ohjelman käytössä. Wazessa ja sen kartassa on joitain taksien käyttöön sopvia ominaisuuksia, mutta muilta osin julkisen tai raskaan liikenteen erityisvaatimuksia ei ole vielä toteutettu.

Käyttäjät voivat muokata Wazen karttaa melko vapaasti ja se onkin yksi ohjelman vahvuuksista. Vapaasta muokattavuudesta huolimatta Waze ei ole avointa lähdekoodia ja esimerkiksi reititysalgoritmi on edelleen yhtiön liikesalaisuus. Waze on alkujaan Israelilainen sovellus, jonka Google osti vuonna 2013. Se on kuitenkin itsenäinen sovellus eikä sitä ole sulautettu osaksi Googlen muita tuotteita. Tällä hetkellä Google Maps:n karttaan tuodaan Wazesta ruuhka- ja onnettomuustietoja, sekä reaaliaikaiset tiesulut.

Yhteisö

Wazen aktiiviset käyttäjät muodostavat vapaaehtoisten yhteisön, joka huolehtii alueensa karttojen muokkaamisesta. Suomalaiset Wazen vapaaehtoiset tavoittaa Wazen globaalin keskustelufoorumin alaosioista Finland [suomi]. Kirjoittaaksesi foorumille tarvitset tunnuksen ja salasanan, jotka rekisteröidään Waze-sovelluksessa.

Pisteet

Saat pisteitä aina ajaessasi Waze päällä ja samalla parannat Wazen reittiehdotusten laatua kaikilla käyttäjillä. Sijoituksesi Waze-käyttäjien joukossa nousee pisteiden mukana ja samalla saat enemmän painoarvoa ohjelmassa tekemillesi ruuhka-, vaara- ja poliisiraporteille. Näet pisteesi ja sijoituksesi sekä mobiilisovelluksesta että palvelun yhteenvetosivulta.

Huomaa, että pisteet eivät vaikuta kartan muokkauksessa käytettyihin tasoihin, vaan siellä on käytössä muokkausten määrän perustuva tasojärjestelmä.

Raportit

Waze-sovelluksen kautta voit lähettää erilaisia raportteja kaikkien käyttäjien avuksi. Ne tulevat näkyviin joko varoituksina muille käyttäjille tai korjauspyyntöinä kartan muokkaajille. Raporteilla voi ilmoittaa autoilijoita koskevista havainnoista, kuten

  • ruuhka
  • vaara
  • poliisi
  • kamera
  • tiesulku
  • karttaongelma
  • puuttuva paikka
  • polttoaineen hinta
  • karttakeskustelu
  • oma avunpyyntö

Raportti syntyy kartalle siihen kohtaan, jossa painat raporttinappia ensimmäisen kerran. Voit sen jälkeen rauhassa valita mitä raportti koskee, kirjoittaa lisätiedot ja lähettää sen. Mikäli et ehdi heti lähettää raporttia, se jää odottamaan ja voit viimeistellä sen myöhemmin painamalla kartan vasemmassa yläkulmassa näkyvää nappia.

Ajon aikana näet kartalla muiden lähettämiä raportteja. Voit kiittää niistä tai ilmoittaa, että raportti ei ole enää ajankohtainen. Kiittäminen samalla vahvistaa raportin paikkansapitävyyden. Vahvistamattomat raportit poistuvat kartalta noin puolessa tunnissa, joten aiheellisista raporteista kannattaa aina kiittää.

Kartan muokkaaminen

Kaikilla käyttäjillä on mahdollisuus osallistua Wazen karttojen parantamiseen. Tarvitset sitä varten tunnuksen ja salasanan, jotka rekisteröidään Waze-sovelluksessa, sekä tietoa kartan muokkaamisesta.

Waze Map Editor

Wazen karttoja muokataan tietokoneen selainsovelluksella. Sovelluksen nykyisen version nimi on Waze Map Editor, tästä eteenpäin pelkkä WME. Se on modernilla selaimella käytettävä sovellus ja ainoa virallisesti tuettu selain on Google Chromen työpöytäversio.

WME on näennäisestä yksinkertaisuudestaan huolimatta monimutkainen työkalu ja sillä tehdyt muutokset vaikuttavat suoraan kaikkiin Wazen käyttäjiin. Sen takia WME:ssä on käytössä tasojärjestelmä. Aloitteleva käyttäjä saa muokata lukitsemattomia teitä ja paikkoja 1,6 km ajamiensa teiden ympärillä. Kauempana olevien tai ylemmälle tasolle lukittujen kohteiden muokkaamiseen tarvitaan kokeneempien käyttäjien apua. Suomen keskustelufoorumilla on viestiketjut lukitusten poistopyyntöjä ja muita yleisiä pyyntöjä varten.

WME:n laajennukset

Yhteisön jäsenet ovat tehneet selainlaajennuksia, jotka helpottavat kartan muokkaamista monin tavoin. Laajennuksista löytyy tietoa Wazeopedian englanninkielisiltä sivuilta ja keskustelufoorumilta.

Sovitut käytännöt

Suomen alueen karttaa pitkään muokanneet käyttäjät ovat sopineet käytäntöjä, joita tulee noudattaa karttaa muokattaessa. Käytännöt koskevat muun muassa teiden tyyppejä, teiden ja ramppien nimeämistä, kaupunkien nimeämistä, sekä suomen- ja ruotsinkielisten kaupunkien jaottelua. Näiden lisäksi karttaa muokatessa pitää noudattaa Wazen yleisiä parhaita käytäntöjä.

Tekijänoikeudet

Wazen karttaan ei saa kopioida tietoa muista lähteistä tekijänoikeuksien vastaisesti. Varmista aina, että lisäämäsi tieto on vapaasti käytettävissä tai olet kerännyt sen käymällä itse paikan päällä.